Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 60-64

Ο Ολυμπιακός άντεξε την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού και άλωσε το κλειστό του ΟΑΚΑ στο πρώτο "αιώνιο" ντέρμπι της σεζόν (64-60). Ηγέτης των πρωταθλητών Ελλάδας ο Σπανούλης με 19, τον ακολούθησε ο Περπέρογλου με 12.


Έτσι κρίθηκε
Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έπαιξε με την άνεση της πρωταθλήτριας ομάδας, του συνόλου που βρίσκεται εύκολα μεταξύ του. Οι "ερυθρόλευκοι" χτύπησαν κάθε αδυναμία της άμυνας του Παναθηναϊκού, πήραν σκορ τόσο μέσα όσο έξω από το καλάθι και γρήγορα έκτισαν μία καλή διαφορά αναγκάζοντας τον αντίπαλό τους να πιεστεί.
Οι "πράσινοι" δεν είχαν σημείο αναφοράς στην επίθεση. Όσο βρισκόταν στο παρκέ ο Σχορτσανίτης τον έψαχναν συνεχώς, ήταν όμως τόσο φανερή η πρόθεσή του που ο Ολυμπιακός, με πολλές βοήθειες στην μπάλα, απάντησε εύκολα. Στην άμυνα η ομάδα του Πεδουλάκη βρισκόταν αλλού. Ο Σπανούλης σκόραρε άκοπα 16 πόντους ακόμα και με χαλαρά ντράιβ ενώ κάθε σουτ του Ολυμπιακού ήταν ελεύθερο. Κάπως έτσι προέκυψε το 19-31 και το 26-40 που προκάλεσε αμηχανία στο κλειστό του ΟΑΚΑ.
H πρόθεση του Παναθηναϊκού να παίξει πιο καλή προσωπική άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο έγινε πασιφανής όπως και ένα προσωρινό σάστισμα του Ολυμπιακού. Οι "πράσινοι" έτρεξαν ένα μικρό σερί για το 34-40, αλλά η είσοδος στον αγώνα του Περπέρογλου άνοιξε και πάλι την άμυνα των Κυπελλούχων που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Οι πρωταθλητές προηγήθηκαν και πάλι με 14 πόντους (34-48) και χρειάστηκαν κάποιες προσωπικές ενέργειες του Διαμαντίδη για να μαζευτεί λίγο η διαφορά.
O Oλυμπιακός συνέχιζε να πατά καλύτερα στο παρκέ και να βρίσκει τις απαντήσεις που ήθελε. Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 51-56, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα διατήρησε τη νηφαλιότητά της και σκόραρε πέντε συνεχόμενους πόντους για να οικοδομήσει και πάλι διπλάσια διαφορά (51-61) 5:56 πριν από το τέλος. Οι γηπεδούχοι, με τον Γιαννόπουλο στην πεντάδα τους, έπαιξαν τα τελευταία χαρτιά τους. Με υπερπροσπάθεια μείωσαν και πάλι σε 55-61 και 60-64 βάζοντας στην εξίσωση του αγώνα και τον κόσμο τους που ξεσηκώθηκε.
Τα λάθη όμως του Τσαρτσαρή και του Διαμαντίδη στις τελευταίες επιθέσεις του Παναθηναϊκού έγειραν οριστικά την πλάστιγγα στην πλευρά του Ολυμπιακού που επικράτησε δίκαια και καθαρά.
Σταρ
Δεν σούταρε πολύ, δεν έπαιξε πολύ, αλλά όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον Στράτο Περπέρογλου να κάνει τη διαφορά με 12 πόντους και 4/6 σουτ. Παρά τη συναισθηματική φόρτιση και πίεση, ο Ελληνας φόργουορντ ήταν εξαιρετικός στην πρώτη παρουσία του κόντρα στην ομάδα που υπηρέτησε για πέντε χρόνια.
Απογοήτευση
Οι εννιά χαμένες βολές και οι αβλεψίες του Τσαρτσαρή στο τέλος (άστοχο δίποντο εξ επαφής και λάθος στην επόμενη επίθεση) καταδίκασαν τον ανέτοιμο Παναθηναϊκό.