Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επικεφαλής της “ANAΓENNHΣHΣ”, Ζαχαρία Ζούπη



Σε λιγότερο πια από ένα χρόνο πραγματοποιούνται οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Τι συμβαίνει στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας; Συχνά ασκείτε πολύ σκληρή κριτική στον Δήμαρχο Λουκά Τζανή.
Ποτέ η κριτική για μένα δεν αποτελούσε αυτοσκοπό, πολύ περισσότερο ο αρνητισμός. Ωστόσο, διόμισυ χρόνια τώρα ζούμε απίστευτες, πρωτόγνωρες καταστάσεις από ένα δήμαρχο που «αποφασίζει και διατάζει», που δεν τηρεί κανένα κανόνα στα οικονομικά, θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα του Δήμου, που προχωράει «δίχως πυξίδα», με επικίνδυνη άγνοια και κινήσεις που αποπνέουν συχνά οσμή σκανδάλου.



Μέσα σε διόμισυ χρόνια κατόρθωσε:
·         Να οδηγήσει την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση σε πλήρη κατάρρευση, με χρέος που υπερβαίνει κατά πολύ τα 3 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας σε πλήρη μαρασμό την πολιτιστική-αθλητική δραστηριότητα του Δήμου και κλείνονται ουσιαστικά τα πολιτιστικά-αθλητικά τμήματα και το Κολυμβητήριο στα οποία συμμετείχαν συνολικά… 7000 νέοι και νέες, δημότες όλων των ηλικιών.
·         Να μετατρέψει το Κ.Ε.Κ. του Δήμου από Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ουσιαστικά σε πλυντήριο, σε Κέντρο διακίνησης χρήματος και εξυπηρέτησης ημετέρων που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν οικονομικά και άλλως από τον Δήμο.
·         Να γεμίσει τον Δήμο απλήρωτους εργαζόμενους. Μόνο 200 είναι οι εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΠΑ που είναι επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, εντελώς απελπισμένοι. Εκατοντάδες είναι οι λεγόμενοι εθελοντές, οι άνθρωποι που κορόιδεψε μαζικά, βάζοντάς τους να εργαστούν, δίνοντάς τους αραιά και που «χαρτζιλίκια» με συμβάσεις ή και χωρίς συμβάσεις, λέγοντάς τους ότι ουσιαστικά τους έχει προσλάβει και τώρα τους έχει απλήρωτους. Που να βρει άλλωστε τόσο μαύρο χρήμα να τους πληρώσει..
·         Να διαλύσει τον Δήμο οργανωτικά-λειτουργικά-διοικητικά, οικονομικά.
·         Να πισωγυρίσει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες σε νευραλγικούς τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η λειτουργία των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών.
Ποτέ ο Δήμος δε βρέθηκε σε τέτοια χάλια..
Ασφαλώς και οι γενικότεροι παράγοντες, οι δυσκολίες από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η κρίση, η μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης που τροφοδοτούν όλα αυτά τα προβλήματα.
Ξέρετε ότι είμαι ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης που έχω ζήσει τον θεσμό ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως Αντιδήμαρχος από το 1990. Ταυτόχρονα όμως, είμαι ένας άνθρωπος που συνεργάζεται με Δήμους επί σειρά ετών λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου (δημοσκοπήσεις, επικοινωνία κλπ). Στηριγμένος σ’αυτή την εμπειρία σας λέω με πλήρη ευθύνη ότι ο κ.Τζανής είναι από μόνος του μια ξεχωριστή κατηγορία Δημάρχου. Ποτέ και πουθενά δεν έχω δει τόσο καταστροφικά αποτελέσματα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Ασφαλώς υπήρχαν οι δυσκολίες εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που έφερε. Ασφαλώς υπάρχει η κρίση, τα Μνημόνια, η μείση των πόρων του Δήμου, που «έκοψε τα πόδια», ας μιλήσουμε όμως με ειλικρίνεια, χωρίς να ψάχνουμε άλλοθι.
·         Φταίνε τα Μνημόνια, για τους εκατοντάδες δήθεν εθελοντές που εφηύρε ο κ.Τζανής;
·         Φταίνε τα Μνημόνια για την μηδενική επιχορήγηση προς την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, για τον τετραπλασιασμό του χρέους της μέσα σε δύο χρόνια;
·         Φταίνε τα Μνημόνια που εγκαταλείφθηκε πλήρως η Δραπετσώνα;
·         Φταίνε τα Μνημόνια για το μοίρασμα χρημάτων σε ημέτερους μέσω των δεκάδων «αναθέσεων επεξεργασίας προτάσεων» ή μέσω του Κ.Ε.Κ. που «όποιος ήθελε, πήγαινε και έπαιρνε λεφτά»;
Επιτέλους, ας μην κρύβονται μόνιμα κάποιοι πίσω από άλλοθι. Εδώ έχει γίνει πάρτυ, έχει γίνει το βασίλειο της αυθαιρεσίας, των παρατυπιών. Μια σειρά υποθέσεις εκκρεμούν ακόμα και στην Δικαιοσύνη.

Πάντως ο κ.Τζανής έχει καταθέσει και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως για την κατασκευή πίστας Formula στην Δραπετσώνα. Πρόκειται για πρόταση που έχει κάνει γνωστό το Κερατσίνι σε όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς το Κερατσίνι έχει ευτελιστεί τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά που γίνονται τροφοδοτούν ανέκδοτα πια πανελλαδικά για τις συμπεριφορές και τα λεγόμενα του Δημάρχου μας. Αναφέρατε την πρόταση για την κατασκευή της πίστας Formula. Δεν ήταν παρά ένα φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι. Όλοι γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να
γίνει τίποτα. Μέχρι και σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν έχει πάρει σύμφωνη απόφαση με την «Μεγάλη Ιδέα» του κ.Τζανή. πάρτε όμως το αποτέλεσμα μετά από 2 χρόνια συζητήσεων για το θέμα, συζητήσεων εννοώ εκτός Δήμου, εκτός οργάνων του: όλα έχουν παγώσει, σπαταλήθηκαν διόμισυ πολύτιμα χρόνια για την προώθηση της υπόθεσης της Ανάπλασης των Λιπασμάτων και ο κ.Τζανής κάνει ομιλίες εκτός Κερατσινίου (πρόσφατα στου Παπάγου) για να εξηγήσει τις θετικές
επιδράσεις από μια πιθανή οργάνωση αγώνων Formula στην… Ελλάδα! Αστειότητες που τροφοδοτούν όμως και πολλά ερωτήματα. Άστε τα προς το παρόν…
Το θέμα είναι ότι μ’αυτά και μ’αυτά, καμία σοβαρή πρωτοβουλία δεν προωθήθηκε.

Τι βλέπετε να γίνεται μέχρι τις δημοτικές εκλογές; Εσείς, έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος.
Κατ’ αρχάς υπάρχουν και θα υπάρχουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες διεργασίες. Ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την διαφωνία τους για όσα γίνονται. Ο κ.Τζανής αναζητεί συμμαχίες. Αλλά ποιος πάει με κάποιον που από θριαμβευτής νικητής το 2010 έχει καταλήξει να είναι δακτυλοδεικτούμενος στην πόλη; Όλο και κάποιος θα πάει, αλλά είναι σίγουρο ότι θα εκτεθεί, όπως θα εκτεθεί και όποιος στηρίξει αυτά που γίνονται. Άλλωστε ο κ.Τζανής έχει μείνει ουσιαστικά μόνο με τους Αντιδημάρχους του.
Ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Αυτή ήταν η επιλογή μου και η συντριπτική επιλογή της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» τον Νοέμβριο του 2011, όταν παραιτήθηκε από την θέση του επικεφαλής. Η εξουσιοδότηση ήταν σαφής και συμπυκνώνεται στις λέξεις: Ανανέωση – ευρεία συσπείρωση δυνάμεων πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές – Επανίδρυση της Δημοτικής Κίνησης – μεγαλύτερη εξωστρέφεια, δράση, κοντά στους πολίτες. Σ’αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και εργαζόμαστε.
Πρέπει πάντως να σημειώσω κάτι. Το σημειώνω ενάμισυ χρόνο τώρα και θα το σημειώνω σταθερά, δυνατά, με όλη την δύναμή μου. Η πρότασή μου για ευρεία συσπείρωση με όρους κοινωνίας πολιτών, για υπέρβαση ιδεολογικών, πολιτικών και άλλων διαχωρισμών, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου για την ανασυγκρότηση του Δήμου και την είσοδο σε μια νέα φάση δημιουργίας, δεν είναι μια πρόταση εκλογικής σκοπιμότητας. Πριν απ’όλα και πάνω απ’όλα είναι πρόταση ευθύνης, πρόταση που λαμβάνει υπόψη το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Δήμαρχος. Η επόμενη Δημοτική Αρχή θα έχει να κάνει ένα τεράστιο έργο μετά την καταστρεπτική θητεία Τζανή. Ας πάρουν επομένως, όλοι τις ευθύνες τους. Θα πρυτανεύσουν οι προσωπικές φιλοδοξίες , οι κομματικές σκοπιμότητες, η εμμονή σε σχήματα ιδεολογικής καθαρότητας; Ας το πουν οι πολίτες..
Θα διεκδικήσετε το χρίσμα κάποιας ή κάποιων δυνάμεων συγκεκριμένα;
Θα διεκδικήσω την συμπαράταξη ευρύτατων δυνάμεων που πονάνε την πόλη και θέλουν να προσφέρουν στην ανοικοδόμηση της. Που είναι σε θέση να κάνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη υπέρβαση κομματικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και οποιονδήποτε διαφορών για να πάμε μπροστά. Που πίστευαν στην αξία του οράματος, αλλά και της εργασίας, της διαφάνειας, της εντιμότητας χωρίς εκπτώσεις, της συμμετοχής των πολιτών, της ανακάλυψης από την Αυτοδιοίκηση εκ νέου του χαρακτήρα της. Που πιστεύουν ότι χρειάζονται ανατροπές ταυτόχρονα με μια σοβαρή
διαχείριση. Που πιστεύουν στην αξία της συνεργασίας χρήσιμων, έμπειρων δυνάμεων, αλλά και της βαθιάς ανανέωσης.
Μετά από 22 χρόνια πορείας και προσφοράς στην Αυτοδιοίκηση το πιστεύω ακράδαντα: Η αγάπη στην Αυτοδιοίκηση και στον τόπο σου ενώνει και η ενότητα αποτελεί προωθητική δύναμη.