Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η ονομαστική εορτή του Ποιμενάρχου μας



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η τοπική μας Εκκλησία τίμησε την ιερά μνήμη του Οσίου Γεροντίου του εν Βουλευτηρίοις του Αθωνίτου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος Β΄.

 Στον Καθεδρικό Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πειραιώς τελέσθηκε όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, συμπαραστατουμέμνου υπό Ιερέων της τοπικής μας Εκκλησίας.

Επί του Ιερού Βήματος, την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε συμπροσευχόμενος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλίνικος. 

Απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του εορτάζοντος Οσίου Γεροντίου και στο θαύμα που τέλεσε η Παναγία κατόπιν παρακλήσεως Του.

Σημείωσε μάλιστα την αξία της μετανοίας, τονίζοντας πως «μόνο με την μετάνοια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, τα μνημόνια και την θλίψη».
 Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο για τον μακαριστό προκάτοχο και πνευματικό του πατέρα, Μητροπολίτη Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κυρό Γερόντιο Α΄.
 Προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, ο Μακαριώτατος του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή και του δώρισε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.
 Νωρίτερα εκ μέρους του Ιερού Κλήρου τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κοντογιώργης.
 Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε από την πλευρά του, τόσο τον Μακαριώτατο, τονίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που πάντοτε είχε μαζί του, όσο και όλους τους παροσταμένους κληρικούς, λαϊκούς και εκπροσώπους των αρχών.

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ι.Μ. Υπαπαντής του Κυρίου Σαλαμίνος.