Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Όλη η αλήθεια γιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της (τότε) νέας δημοτικής αρχής μέχρι και σήμερα έχουμε ακούσει πολλά σε σχέση με την επαναλειτουργεί του Δημοτικού θεάτρου. Έχουμε ακούσει πολλά για τα χρήματα που κατάφερε να διεκδικήσει ο δήμαρχος από την περιφέρεια και το υπουργείο, έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με την απόφαση του δήμαρχου για μονομερή λειτουργία του θεάτρου αν η περιφέρεια δεν δώσει τα χρήματα που είναι  λεει υποχρεωμένη να δώσει (!!!!)
αλλά έχουμε ακούσει και πολλές ημερομηνίες επαναλειτουργίας και εγγενιων του θεάτρου (αν δεν κάνω λάθος μέχρι σήμερα έχει εγκαινιαστεί 6 φορές). Με λίγα λόγια έχουμε ακούσει παρά πολλά λόγια και εξαγγελίες  που απέχουν πολύ ομως από την πραγματικότητα!!!!
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη από αυτό που παρουσιάζει ο δήμαρχος.
    Όλες οι εργασίες στο Δημοτικό θέατρο χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ μέσω της περιφερικής αυτοδιοίκησης αττικής (40,000,000 Euros). Πριν από καιρό ο δήμαρχος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση που ορίζει ορώ αφού παραλάβει η περιφέρεια το δημοτικό θέατρο και εγκριθούν οι εργασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα παραδοθεί στο Δήμο. Αναφέρετε ακόμα ότι το υπουργείο πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να καταβάλει κάθε χρόνο 500,000 ευρώ για τη λειτουργεί του θεάτρου και τα υπόλοιπα έξοδα (άλλες 500.000 ευρώ περίπου) τα αναλαμβάνει ο Δήμος. Προβλέπει δε και την δημιουργια Επιτροπής παρακολούθησης με τον παρακάτω αριθμό μελλών : δυο(2) μέλη από το υπουργείο , ένα (1) από την περιφέρεια , δυο (2) από τον ΟΠΑΝ και δυο (2) από το Δημο.Δεν αναφέρετε πουθενά στην προγραμματική σύμβαση η υποχρέωση της περιφέρειας να βάλει (και) άλλα χρήματα για τη λειτουργεί του θεάτρου, δεν αναφέρετε πουθενά η δυνατότητα απομάκρυνση της περιφέρειας και δυνατότητα μονομερούς λειτουργιας απο το Δημο.
    Στο χθεσινό συμβούλιο  (Πέμπτη 6/6) δεν ακούσαμε  και πολλά καινούργια πράγματα από το δήμαρχο. Τα ίδια περίπου μας είπε και στις προηγούμενες ενημερώσεις σε παλαιοτέρα συμβούλια. Τα καινούργια που ακούσαμε ήταν να αποκλείει την σκέψη παράδοσης  του Δημοτικού θεάτρου σε ιδιώτη (??????) , ότι η περιφέρεια δεν δίνει χρήματα γιατί διαφωνει η παράταξη του Περιφερειάρχη ( η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη με 2 ψήφους κατά ) , ότι το υπουργείο οικονομικών έστειλε επιστολή που ζητάει την μείωση των προϋπολογισμένων εξόδων αλλά όπως είπε ο δήμαρχος είναι σα να μην έλαβε ποτέ αυτή την επιστολή γιατί έχει την στήριξη της κυβέρνησης (μαλλον δεν ξέρει ότι και το Υπ. Οικονομικών είναι στην κυβέρνηση) και αφού τις προηγούμενες ημερομηνίες εγκαινίων τις χαρακτήρισε σαν πάθος για την επαναλειτουργία του θεάτρου ,για άλλη μια φορά ανέφερε την 21 Σεπτέμβριου ως μέρα πρεμιέρας του Δημοτικού θεάτρου (φτάσαμε στην προεκλογική περίοδο)   Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι το Δημοτικό θέατρο δεν είναι ΄΄φαρος΄΄ όπως είπε ο δήμαρχος!! Το Δημοτικό θέατρο είναι σημείο αναφοράς, είναι κομμάτι του Πειραιά, είναι ένα μεγάλο έργο που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει παραδοθεί στους Πειραιώτες. Στο Δημοτικό θέατρο δεν χωράνε κόντρες εντυπωσιασμού ούτε προεκλογικές φιέστες!! Το ζητούμενο δεν είναι να κόψουμε μια κορδέλα μονό και μονό για να γεμίσουμε άλλη μια σελίδα στο βιογραφικό μας!!!Το Δημοτικό θέατρο πρέπει να ζωντανέψει γιατι δεν ανήκει σε κανένα δήμαρχο και σε καμία δημοτική αρχή…




Βουράκης Βας. Ιωσηφ

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά