Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ

Πρώτο κόμμα στην πρόθεσηψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς,πιο κατάλληληκυβέρνηση για να διαχειρισθεί τηνκρίση η σημερινή σε σχέση με μιακυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά καμία από τις δύο ηιδεατή και τέλος μια έκδηλη απογοήτευσηγια τις επιπτώσεις της κρίσης και μια απαισιοδοξία για το κατά πόσον η χώρα θα καταφέρει τελικώςνα αποφύγει τη χρεοκοπία.
 Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η δημοσκόπησητης εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή το βράδυ της Τρίτης.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τις 23 ως τις 26 Νοεμβρίου, καταδεικνύει για μια φορά ακόμη την απογοήτευσητων Ελλήνων από την κρίσηπου επιμένει και ψαλιδίζει τα εισοδήματα και τις ελπίδες μαςγια τη συνέχεια, αλλά παράλληλα αποτυπώνει και την διαφοροποίησή τους ως προς τις πολιτικές εξελίξεις καθώς – όπως και σε προηγούμενες έρευνες γνώμης – οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την πρόθεση ψήφου, αλλά θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και την σημερινή κυβέρνηση πιο κατάλληλη για να διαχειρισθεί την κρίση σε σχέση με μια κυβέρνηση με βασικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και την καταλληλότερη που θα μπορούσε να έχει η χώρα!
Στην δημοσκόπηση ηπλειονότητα των ερωτηθέντωνεκτιμά πως τα όποια σημάδια ανάκαμψηςτης οικονομίας θα αργήσουν πάρα πολύ, πολύ αργότερα κι από το 2020
ενώ εκφράζει την αγωνία της για την καταρράκωση του εισοδήματός της
Είναι ενδεικτικό το γεγονόςπως σε ποσοστό 59,5% οι συμμετέχοντεςστη δημοσκόπηση εκτιμούν πωςμέσα στην επόμενη χρονιά ΔΕΝ θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικέςτους υποχρεώσεις!
Εντύπωση προκαλεί καιτο εύρημα που θέλει τους ερωτηθέντες, στο συντριπτικό ποσοστό του 76,7% να θεωρούν ως μείζον πρόβλημα τηςοικονομίας την φοροδιαφυγή, γιατην οποία μάλιστα δηλώνουν πωςδεν μειώνεται καθώς δεν υπάρχειη αντίστοιχη πολιτική βούληση.
Στα αμιγώς πολιτικά ερωτήματατης δημοσκόπησης, ποσοστό 25,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, έναντι ποσοστού 19,9% που επιλέγει μια κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση το 54,3% των ερωτηθέντων απάντησε πως καμία από τις δύο δεν είναι η … ιδεατή για να διαχειρισθεί την κρίση.
Στη δημοτικότητα των πολιτικώναρχηγών πρώτος είναι ο ΦώτηςΚουβέλης με 47,3%, έναντι 43,2% του Αντώνη Σαμαρά και 37,3% του Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός όμως είναι ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 46,4% έναντι 31,7% του Αλέξη Τσίπρα.
Στο ερώτημα τέλος τουεάν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμαθα ψήφιζαν, οι ερωτηθέντες έδωσαν πρωτιά στην πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23% έναντι 20,8% στη ΝΔ. Τρίτοκόμμα η Χρυσή Αυγή με 9,8%, τέταρτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7% καιέπονται ΠΑΣΟΚ με 5,1%, ΔΗΜΑΡ με 4,8% και ΚΚΕ με 4,5%.